ePistolarium: Scholarly Correspondences from the Dutch Republic

Thursday, June 13, 2013 - 15:30 to 18:15

Op 13 juni wordt in Utrecht ePistolarium gelanceerd: een nieuwe online tool voor onderzoek naar briefwisselingen van geleerden uit de 17e eeuw. Het betreft een door NWO en CLARIN-NL gefinancierd project van het Descartes Centre (Universiteit Urecht), Huygens ING en DANS (beide KNAW), de Koninklijke Bibliotheek en de Universiteit van Amsterdam.

Vanaf 13 juni zal ePistolarium te raadplegen zijn op http://ckcc.huygens.knaw.nl/epistolarium.

De wetenschappelijke revolutie in de 17e eeuw zorgde voor een ware kennisexplosie maar hoe werd die kennis precies verspreid? De nieuwe, digitale tool ePistolarium geeft daarin veel meer inzicht. Hiermee zijn de brieven te doorzoeken die geleerden in de Gouden Eeuw aan elkaar en buitenlandse collega’s schreven. ePistolarium omvat ongeveer 20.000 brieven van geleerden die in de Republiek actief waren, onder wie Constantijn en Christiaan Huygens, Antoni van Leeuwenhoek, Jan Swammerdam en René Descartes.

“ePistolarium geeft eindelijk meer inzicht in hoe de ‘Republiek der Letteren’ in de praktijk werkte”, zegt Wijnand Mijnhardt, directeur van het Descartes Centre (voorzitter van het consortium achter ePistolarium). “Je ziet direct welke brieven relevant zijn voor je onderzoeksvraag. Ze tonen bijvoorbeeld aan hoe de ontwikkeling van lenzen bijdroeg aan de sterrenkunde. Bovenal levert ePistolarium kennis op over de ontwikkeling van het toenmalige geleerdendebat. In het huidige debat wordt vaak gesteld dat de wetenschappelijke revolutie destijds gepaard ging met een splitsing tussen alfa- en bètawetenschappen. Onze eerste analyses lijken eerder te wijzen op een aanzet naar die tweedeling.”

Klik hier voor meer informatie over het programma en aanmelding voor de presentatie

 

Address

Descartes Centre
  Utrecht
Netherlands