Uitslag Call 3
De derde oproep van CLARIN-NL bestond uit twee delen. Voor het open deel mochten alle geïnteresseerden voorstellen indienen om bestaande data en toepassingen uit de geesteswetenschappen naar CLARIN-standaarden om te zetten. Twintig coördinatoren hebben aan deze oproep gehoor gegeven. In het gesloten deel heeft CLARIN-NL specifieke onderzoekers uitgenodigd een voorstel in te dienen om zo de spreiding van de projecten over de verschillende geesteswetenschappelijke disciplines te garanderen. Vier onderzoekers hebben hierop een voorstel ingediend. Tijdens de bestuursvergadering op 12 december 2011 heeft het bestuur op basis van evaluatierapporten van het Internationaal Advies Panel (IAP) en het Nationaal Advies Panel (NAP) besloten om de 4 projecten in de gesloten call en 9 projecten uit de open call in aanmerking te laten komen voor honorering. Voor een aantal voorstellen moet daarbij nog wel aan een aantal voorwaarden voldaan worden en voor een tweetal voorstellen is om een herzien voorstel gevraagd. In totaal zullen er in de derde oproep waarschijnlijk dus 13 projecten gehonoreerd worden. De gehonoreerde projecten zullen begin 2012 van start gaan. Binnenkort zullen we korte samenvattingen van de gehonoreerde projecten op de website plaatsen.
Kick-off meeting 6 maart
Op 6 maart 2012 organiseert CLARIN-NL een kick-off bijeenkomst in Utrecht. Tijdens deze bijeenkomst zullen de projecten die gehonoreerd zijn in de derde call een korte presentatie houden. Deelname aan deze bijeenkomst is gratis, maar registratie is verplicht. Meer informatie vindt u hier. Via deze link kunt u zich ook registeren tot uiterlijk 28 februari.
CLARIN Data Providers
In juni 2011 heeft het bestuur van CLARIN-NL ingestemd met het plan om 2 nieuwe typen CLARIN-centres te ontwikkelen: CLARIN Data Providers en Associated Centres. Het EB heeft deze 2 typen centra in het leven geroepen, omdat er veel centra in Nederland zijn die interessante data beheren. Die wil het EB graag een status geven binnen CLARIN, zonder dezelfde hoge eisen te stellen als aan een echt centre. Op verzoek van CLARIN-NL hebben een aantal organisaties plannen ontwikkeld om een eerste deel van hun data op CLARIN-compatibele wijze beschikbaar te maken. Voor Beeld & Geluid en de Koninklijke Bibliotheek zijn de ingediende plannen goedgekeurd. De plannen van een aantal andere instellingen (DBNL, Nationaal Archief) worden nu geëvalueerd. Nadat deze organisaties de werkzaamheden hebben voltooid, zullen ze de status CLARIN Data Provider krijgen. Plannen voor Associated Centres volgen nog.
CLARIN ERIC
CLARIN is onlangs erkend als European Research Infrastructure Consortium (ERIC). Een ERIC is een nieuw type internationale rechtspersoon, speciaal in het leven geroepen door de Europese Commissie voor het beheren van grensoverschrijdende Europese onderzoeksinfrastructuren. Een ERIC is een consortium van landen en internationale organisaties, opgericht voor onbepaalde tijd (anders dan bijvoorbeeld een projectconsortium) en biedt een aantal organisatorische en fiscale voordelen. Begin 2012 zal EC-voorzitter Barroso het formele besluit tot de erkenning van CLARIN ERIC ondertekenen, waarna de CLARIN ERIC officieel zal bestaan. Nederland en naar verwachting 8 andere landen alsmede de Nederlandse Taalunie zijn de stichtende leden van CLARIN ERIC. De verwachting is dat nog veel andere landen zich zullen aansluiten bij CLARIN ERIC in de loop van 2012. De betrokken partners hebben in 2011 overeenstemming bereikt over de statuten, de financiële bijdragen van elk deelnemend land en de plannen voor de komende vijf jaar.
CLARIAH
CLARIN en DARIAH hebben onder de naam CLARIAH gezamenlijk een voorstel ingediend voor de update van de Nationale Roadmap voor Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten. CLARIAH is uitgenodigd voor een interview met de Commissie op maandag 9 januari om het voorstel nader toe te lichten.
Samenwerking CLARIN-NL & eScience Center
Afgelopen jaar hebben NWO en SURF het eScience Center opgericht, dat op 1 juli 2011 is gestart. Dit centrum heeft als doel multidisciplinair en data-intensief onderzoek te versterken door eScience (enhanced science) te ontwikkelen en toe te passen. In augustus heeft het EB van CLARIN-NL een oriënterend gesprek gehad met Jacob de Vlieg (directeur) en René van Schaik (hoofd eScience Technologie/CTO). In 2012 zal het EB plannen ontwikkelen voor samenwerking met het eScience Center.
Samenwerking CLARIN-NL & CLARIN-D
In mei 2011 is het Duitse CLARIN-project CLARIN-D officieel van start gegaan. Om de plannen van CLARIN-NL en CLARIN-D op elkaar af te stemmen, is de CLARIN-D Lenkungskreis op 21 november in Utrecht geweest. Het CLARIN-NL EB en de CLARIN-D Lenkungskreis hebben elkaar op de hoogte gesteld van de stand van zaken en de plannen van beide projecten. Verder hebben de leden concrete afspraken gemaakt voor samenwerking.