Vrijdag 22 juni vond de NOTaS-deelnemersbijeenkomst plaats op een speciale plaats: in de "van Mierlozaal" (zie foto) in de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Een plek waar het van groot belang is dat documenten goed bewaard worden – en ook weer makkelijk teruggevonden kunnen worden. De NOTaS-deelnemers en een flink aantal genodigden waren daarom te gast bij de Dienst Informatievoorziening (DIV).
Nadat de agendapunten van de NOTaS-vergadering in sneltreinvaart waren afgehandeld, vertelde Marike Nijland, hoofd van het bureau Informatiebeheer, over de taken van de DIV. Deze is verantwoordelijk voor de archivering van niet alleen de vergadergebonden informatiestroom, zoals de Handelingen (inclusief de aanhangsels), verzoekschriften en moties, maar ook van niet-parlementaire informatie, zoals kranten- en tijdschriftenartikelen, boeken en rapporten. Dit archief wordt bijgehouden sinds 1814, zowel op papier als digitaal. Momenteel is de DIV druk bezig alle beschikbare informatie, die nog is verdeeld over verschillende systemen (in verschillende formaten en met verschillende metadata) met elkaar te verbinden. Via een speciale toegangspagina zal de gebruiker (Kamerlid of burger) in de toekomst eenvoudig verbanden en relaties tussen verschillende politici, partijen en onderwerpen kunnen ontdekken die nu nog in de verschillende systemen verborgen liggen.
Vervolgens sprak Johan van Doornik over Political Mashup, een systeem ontwikkeld aan de UvA dat publieke politieke databestanden combineert en doorzoekbaar maakt. De software legt kruisverbindingen en verwijzingen tussen de Handelingen, officiële bekendmakingen, amendementen en biografische informatie. Hiermee is bijvoorbeeld al onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van de rol van de vrouw in het parlement (aantal, spreektijd, onderwerpen) en is in samenwerking met het NRC Handelsblad een overzicht gemaakt van de activiteiten van de Kamerleden tijdens het eerste jaar van het kabinet-Rutte. Political Mashup heeft internationale ambities, zodat Europese vergelijkingen in de toekomst ook mogelijk worden. Verder zullen op den duur ook video en audio worden opgenomen in het systeem.
De laatste presentatie werd gegeven door Max Kemman over PoliMedia, een CLARIN-project uit Call 3 dat vorige maand van start is gegaan. Dit project zal de Handelingen combineren met data uit kranten en van radio en tv. Hiermee zal het mogelijk worden om de relatie tussen media en politiek te onderzoeken. Momenteel moeten wetenschappers hiervoor nog de fysieke archieven induiken of zijn ze beperkt tot de minimale data die online staat. PoliMedia, dat gebruik maakt van de ervaring van het CLARIN-project War in Parliament, legt automatisch verbanden tussen de verschillende bronnen.
Na de lunch kregen de aanwezigen een uitgebreide rondleiding door het gebouw van de Tweede Kamer, waarbij uiteraard de Handelingenkamer (zie rechts) en de plenaire zaal niet werden overgeslagen.