Geen betere plaats om het over de geschiedenis van genetica en eugenetica te hebben dan het Duitse Nürnberg, de stad van de nationaalsocialisistische Rassenwetten en van de Artsenprocessen na de Tweede Wereldoorlog. Hier vond in het bijprogramma van het jaarlijkse congres van Europese genetici eind juni voor de vijfde keer de International Workshop on the History of Human Genetics plaats (voor meer info zie hier).
Tijdens deze ontmoetingsplaats voor wetenschapshistorici en genetici met een interesse in de geschiedenis van hun vakgebied heb ik ons Clarin-project BILAND gepresenteerd. Ik heb het publiek uitgelegd welke mogelijkheden onze text-mining software biedt voor de mentaliteitsgeschiedenis en hoe via woordwolken en Named Entity Recognition de invloed van genetisch denken in cultuur en maatschappij te reconstrueren valt.
De aanwezige historici toonden zich hierover erg enthousiast. Zij krijgen tenslotte ook in toenemende mate te maken met gedigitaliseerde bronnen, ter ontsluiting waarvan nieuwe manieren moeten worden gevonden. Of zij zijn zelf actief bij die digitalisering betrokken, zoals een van de andere sprekers, Richard Aspin. Als medewerker van de Wellcome Library is hij betrokken bij een digitaliseringsproject van al het in de bibliotheek aanwezige archiefmateriaal en alle literatuur op het gebied van genetica (zie hier voor meer info).
Hij wil gezien onze ervaringen in de nabije toekomst graag met ons samenwerken. Naar mogelijkheden daarvoor gaan we dan ook zeker op zoek.