Openingsrede Academisch Jaar 2012
Op 3 september werd in Utrecht, net als in de andere universiteitssteden, het Academisch Jaar 2012-2013 geopend.
Traditioneel trokken de hoogleraren in cortège de Domkerk in om achtereenvolgens te luisteren naar prof. dr. André Knottnerus (voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid), Halbe Zijlstra (Staatssecretaris OCW) en Yvonne van Rooy (voorzitter van het CvB).
Knottnerus ging in zijn toespraak onder andere in op het belang van de overheid in de publiek-private samenwerking. Hij ziet het duidelijk niet als middel om te bezuinigen, maar juist om richting te geven aan de ontwikkeling van deze vorm van samenwerking, waarbij beide partijen elkaars belangen inzien en onderschrijven. Goede sturing van de overheid kan als een hefboom gaan werken met een aanzienlijk impact!
Bovendien benadrukte hij dat in het huidige Europa deze vorm van samenwerking een duidelijk competitieve factor is waarbij niemand het zich kan veroorloven om niet mee te doen als je niet achterop wilt raken.
Ook benadrukte Knottnerus het belang van Europese samenwerking op het gebied van onderzoek en wetenschappelijk infrastructuur. In zijn woorden:
Essentieel is ook dat te midden van het europolitieke geweld de Europese wetenschappelijke samenwerking niet op de achtergrond raakt. Voor grensoverschrijdende thema’s als milieu, dure infrastructuren, en zeldzame ziekten, maar ook voor de concurrentiepositie in een wereld met steeds meer grote spelers, is die samenwerking essentieel.
Gelukkig is het nuchtere onderzoekersvolkje doorgegaan met het slaan van internationale bruggen. En niet zonder succes.
Zo verwierf het Utrechtse CLARIN-project met haar nationale en international partners de prestigieuze status van European Research Infrastructure Consortium, met bijbehorende forse grant. Deze samenwerking werd vandaag beklonken met de DG Research and Innovation van de Europese Commissie, Robert-Jan Smits, en maakt unieke bestanden voor alle Europese onderzoekers in de sociale wetenschappen en humaniora beschikbaar en bewerkbaar: “Een prachtig voorbeeld van hoe het kan en moet”.
CLARIN-ERIC
De officiële start van de CLARIN-ERIC ging gepaard met de overhandiging van een plaquette in het bijzijn van onder andere Yvonne van Rooy en Wiljan van den Akker.
Robert-Jan Smits sprak zijn waardering uit voor het werk dat de Universiteit Utrecht sinds 2006 aan CLARIN heeft verzet. “CLARIN is onvoorstelbaar belangrijk voor de Humanities en Social Sciences in Europa. Bovendien doet het mij genoegen dat het juist aan deze universiteit tot stand wordt gebracht, waar ik zelf heb gestudeerd.”
In zijn dankwoord vergeleek Steven Krauwer CLARIN met een mozaïekvloer: “Overal in Europa bevinden zich al mozaïeksteentjes, namelijk digitale bronnen. Onze taak is om ervoor te zorgen dat het hele patroon op de juiste manier in elkaar wordt gelegd. Dat is veel lastiger dan het realiseren van een fysieke infrastructuur, waar de grootste uitdaging vaak zit in het binnenhalen van voldoende geld. Geld is bij ons niet zozeer het probleem, veel lastiger is het om overeenstemming te bereiken over hoe het plaatje eruit moet zien.”
Een en ander is hier nog eens te bekijken (van af ongeveer 00:50:00) of na te lezen.