Van 15-17 oktober werd de CLARIN-conferentie gehouden in Wrocław, Polen. De goed bezochte conferentie (ca. 140 personen) was inhoudelijk erg goed en uitstekend georganiseerd.
De keynote speech werd gehouden door Andreas Blätte (Universiteit van Duisburg Essen). Hij gebruikte onderzoek naar parlementaire speeches over migranten als voorbeeld om het belang van de CLARIN-infrastructuur te onderstrepen.
Nederland was op de conferentie vertegenwoordigd door een grote groep deelnemers met veel presentaties, posters en demo’s (o.a. door Ton van der Wouden, Frank Landsbergen et al., Martin Reynaert, Ineke Schuurman, en Jan Odijk).
Dag Een
Op de eerste dag waren er veel bijeenkomsten van commissies, en van het National Coordinators Forum. Ik was heel blij te zien dat er veel gedaan was (vooral door de Oostenrijkers) aan metadata curatie en (vooral door de Duitsers) aan een verbeterde Virtual Language Observatory, maar het was ook duidelijk dat hier nog steeds veel werk verzet moet worden.
Dag Twee
Op de conferentie zelf waren er verschillende presentaties waarin vanuit een use case beschreven werd hoe CLARIN bijdraagt aan het aanpakken van onderzoeksvragen uit de geestes- en sociale wetenschappen. Metadatacuratie, de Virtual Language Observatory en semantische interoperabiliteit (CLARIN Concept Registry) waren de belangrijkste thema’s in verband met het design, de constructie en de exploitatie van de infrastructuur.
Nieuw op de CLARIN Conferentie was de CLARIN Bazaar, een informele gelegenheid om mensen van andere landen en centra te ontmoeten, meer te weten te komen over hun lopende werk, ideeën uit te wisselen en met mensen te praten over toekomstige samenwerking. Het was een groot succes! Zo intensief bezocht, druk en warm dat er werkelijk van een soek gesproken kon worden. Jan Odijk presenteerde er een idee vers van de pers om PaQu te gebruiken bij onderzoek naar uitbreidingen van Alpino, en Dirk Roorda presenteerde er SHEBANQ.
Dag Drie
Op de jaarlijkse CLARIN Conferentie wordt sinds vorig jaar de CLARIN Young Scientist Award uitgereikt. En dit jaar heeft Maarten van Gompel (RUN) hem gewonnen! Zie hier voor meer informatie hierover.
Steven Krauwer hield er zijn afscheidsspeech als CLARIN ERIC Executive Director, en het was de eerste CLARIN conferentie voor de nieuwe directeur Franciska de Jong. Steven Krauwer vertelde over verjaardagspartijtjes die hij recentelijk kon bezoeken omdat hij CLARIN directeur af was, maar dat waren geen verjaardagspartijtjes van zijn familieleden (zoals zijn vrouw gehoopt had) maar van aan CLARIN gerelateerde organisaties, waar CLARIN volgens Steven in de toekomst goed mee moet samenwerken. Bente Maegaard gaf als afscheidsgeschenk kaartjes voor de opera in Kopenhagen, want Steven klaagde dat ie weliswaar heel vaak in Kopenhagen was geweest maar door het vele werk voor CLARIN daar nooit naar de opera had kunnen gaan.
Dat zal de nieuwe directeur, Franciska de Jong niet overkomen, want die had voor de zaterdagavond een bezoek aan de opera van Wrocław georganiseerd voor de Board of Directors en de Scientific Advisory Board (La Traviata)!
Uit de presentatie van het Scientific Advisory Board lid Milena Žic Fuchs bleek dat Steven niet alleen de CLARIN boodschap wijd verspreid had in Europa, maar ook Nederlandse tulpen (we zagen zelfs bloeiende tulpen op het eiland Krk in Kroatië!).
Na de conferentie gaf Maciej Piasecki, de lokale organisator en nationale coördinator van CLARIN Polen nog een rondleiding door de stad, zodat we nog iets meer te zien kregen dan alleen maar de binnenkant van het conferentiehotel!
Al met al een zeer geslaagde conferentie. Voor meer informatie over de conferentie en het programma kan je hier terecht.
Volgend jaar wordt de CLARIN Conferentie weer gehouden in oktober (dus zet het alvast in je agenda!) en zodra de locatie bekend is zullen we dat laten weten.
Jan Odijk